Stațiunea Straja

Stațiunea Straja este una din destinațiile preferate de turiști atât vara, pentru excursii și drumeții, cât și iarna pentru practicarea sporturilor de sezon (schi, snowboard) și petrecerea sărbătorilor de sfârșit de an.

Începând cu acest sezon de iarnă, piloții ProAdrenaline, își propun să dezvolte cât mai mult activitatea de zbor din aceasta zonă și să o facă cât mai cunoscută atât pentru iubitorii zborului cu parapanta cât și pentru pasionații de drumeții montane.

Stațiunea dispune de șapte pârtii de schi amenajate și dotate cu instalații de transport pe cablu, cinci dintre acestea având și instalație de iluminat pe timp de noapte. Vremea frumoasă oferă o panoramă splendidă spre Munții Retezat. Cazarea se poate facea în peste 300 de cabane, pensiuni și vile construite în ultimul timp.

Vă recomandăm cu căldură să încercați Pensiunea Turist, foarte aproape de telegondolă și teleschi, într-o ambianță plăcută și cu prețuri atractive. Pensiunea este chiar la pornirea pe pârtia Constantinescu, astfel în timpul pauzelor de schi, foarte ușor se poate servi masa sau intra pentru o scurtă relaxare la un ceai sau o cană de vin fiert. Masa este gustoasă, cu meniu la alegere, camerele sunt călduroase, suficient de mari, dotate cu baie proprie, Tv și acces wireless la internet, confortul fiind peste limita celor două stele. Personalul este deosebit de primitor și amabil. Aici se pot închiria echipamente și contracta servicii de monitor schi și zbor în tandem cu parapanta. -localizare hartă

Din stațiune se poate urca spre decolare către Varful Mutu (1714) și Vârful Straja (1855), pe timp de iarnă folosind instalațiile de transport pe cablu iar pe timpul verii accesul se poate face cu mașina (recomandat de teren).

Zona de zbor este cu un potențial imens, decolări pe multe direcții, altitudine mare, acces auto pe timpul verii și pe cablu în timpul iernii. Versant și multe văi cu expunere sudică, favorabile dezvoltării termicelor, creste lungi. Potențial mare pentru zboruri de distanță spre Târgu Jiu, Parâng, Retezat, creasta Oslea…

 Locuri de decolare:

1 – Crucea Eroilor, la cota 1460 (45°19’2.30″N; 23°14’17.53″E). Decolarea se poate face pe direcția N sau NW, este relativ ușoară, spațiu de renunțare destul de mic dar totuși există. De aici, fără ascendențe, se poate ateriza în condiții normale doar pe platoul de lângă șosea (cota 737, 45°20’39.61″N; 23°12’48.35″E).

2 – Sosire teleschi I, la cota 1570, (45°18’45.11″N; 23°14’31.93″E) Acces auto vara și de pe teleschiul 5 iarna. Este un loc de decolare puțin mai dificil, nu are o zonă sigură de renunțare, este necesar un bun control al parapantei  la decolare. Se poate decola pe direcția NNE sau W.

3 – Vârful Mutu, la altitudinea de 1714 m, (45°18’24.50″N; 23°14’44.05″E) este accesibil vara cu mașina  și iarna de pe teleschiul 5. De la drum sau capătul teleschiului, dacă este necesar se poate urca pe jos 10-15 minute până în vârf.  De acolo se poate decola aproape în orice direcție, mai puțin  ENE, de-a lungul crestei. Este un loc de decolare relativ ușor, cu zone sigure de renunțare. Posibilități multiple pentru aterizare.

4 – Vârful Straja, la altitudinea de 1855 m, (45°18’29.41″N; 23°15’52.40″E), este accesibil vara cu mașina sau cu telescaunul și iarna numai cu telescaunul.. Se poate decola în orice direcție, relativ ușor.

Locuri de aterizare:

1 – Platou lângă șosea, la cota 737, (45°20’39.61″N; 23°12’48.35″E). Este locul de aterizare cel mai apropiat de telegondolă sau de șoseaua care urcă în stațiune. Este un loc de aterizare relativ dificil, cu o suprafață de 130/100 m însă este înconjurat de copaci înalți și fire de curent de joasă și înaltă tensiune. Direcția de aterizare poate fi dinspre W sau E. Nu este recomandat piloților-elevi sau piloților începători care nu dețin foarte bine controlul aterizării.

2 – Circuit motocros, la cota 640, (45°21’21.04″N; 23°14’8.06″E). Este un loc de aterizare relativ ușor, suprafață mare, fără obstacole semnificative. Se poate ateriza dinspre W, N și E. Atenție, cu vânt de S, locul se află relativ în rotor și la intensități mai mari ale vitezei vântului nu poate fi utilizat în siguranță.

3 – Crucea Eroilor, la cota 1460 (45°19’2.30″N; 23°14’17.53″E). Acest loc poate fi utilizat și pentru aterizare, fiind cel mai aproape de stațiune. Este un loc dificil pentru aterizare, se poate utiliza în siguranță, de preferință în condiții de vânt zero sau maxim 2 m/s, la intensități mai mari pe direcția S fiind în rotor iar pe direcția N în ascendență dinamică.

În stațiunea turistică Straja există un detașament de Jandarmerie Montană și un serviciu public Salvamont ce asigură atât ordinea și disciplina cât și protecția și acordarea primului ajutor în caz de accidente.