Zone de zbor

Trăim cu toții sub același cer… dar nu avem cu toții același orizont…

În principiu, cu parapanta se poate zbura aproape în orice loc… însă bineînțeles, există anumite zone, cu un climat și o conformație geografică favorabilă, în care sunt îndeplinite anumite condiții necesare realizării unor zboruri de durată, altitudine și distanță.
Piloții de parapantă frecventează aceste locuri de zbor aproape în fiecare weekend sau chiar și în timpul săptămânii. Instructorii și piloții-elevi își desfășoară activitatea în zone în care în primul rând se poate zbura în deplină siguranță, până la acumularea experienței de zbor care apoi, le permite să abordeze zone mai dificile.
Foarte important este și accesul la locul de decolare și aterizare.
Clubul și Școala ProAdrenaline organizează ieșiri la zbor și activități de instruire în multe zone din țară însă cele mai frecventate le vom descrie mai pe larg. Pe lângă frumusețile naturii, sunt puse în evidență și caracteristicile de zbor specifice fiecărei zone.
Informativ, le puteți studia accesând link-urile de mai jos:

Clopotiva

Satul Clopotiva se află așezat în sud-vestul depresiunii Hațegului, la doar 18 kilometri de Hațeg. Este atestat documentar încă din anul 1360. Odată ajuns aici poți să-ți stabilești cartierul general la una dintre multele pensiuni din zonă și să te apuci de excursii. Poți să ajungi relativ repede în munții Retezat, în Valea dinozaurilor, la Sarmisegetusa, sau la Cetatea Colț, sursa de inspirație a lui Jules Verne pentru romanul Castelul din Carpați. Din zona decolării poți admira pesaje extraordinare, frumosele lacuri și lanțul munților Retezat și bineînțeles poți zbura alătrui de piloții ProAdrenaline. Mai multe detalii aici.

Munții Parâng

Stațiunea turistică din Parâng este situată la 12 km de orașul Petroșani și se afla la aprox 1.800 de metri altitudine, fiind una dintre cele mai apreciate zone de către iubitorii zborului cu parapanta. În Parâng se poate ajunge pe șosea din Petroșani apoi cu telescaunul, al doilea ca lungime din țară după cel din Borșa. Masivul Parâng are cel mai înalt vârf numit Parângul Mare – 2.519 m, al treilea din țară ca altitudine, vârful Cârja – 2.405 m și vârful Parângul Mic – 2.075m. Pe potecile de munte, turistul dornic de cunoaștere află locuri de mare frumusețe, peisaje unice prin sălbăticia și grandoarea lor, lacuri alpine sau vârfuri semețe de munți, cabane foarte primitoare, o floră și o faună bogată. În plus, dacă dorește să admire de la înălțime toate aceste lucruri are posibilitatea de a zbura în tandem cu parapanta, împreună cu piloții de tandem ProAdrenaline. Mai multe detalii aici.

Stațiunea Straja

Stațiunea turistică Straja este localizată în județul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Munților Vâlcan, în zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de orașul Lupeni. La Straja se poate ajunge pe DN66, drumul ce leagă orașul Petroșani de Târgu-Jiu. La intersecția de la Livezeni se urmează pe DN66A indicatorul „Lupeni”. După aproximativ 20 de kilometri, în Lupeni se urmează indicatorul „Straja” și după ce parcurgi aproximativ 7 kilometri pe „Drumul Crucii”, ajungi în stațiunea montană. Ca alternativă, de la poalele muntelui o telegondolă modernă urcă în 10 minute pana la altitudinea de 1.390 m. Piloții Pro Adrenaline sunt prezenți aici atât pe timpul verii cât și iarna pentru zboruri de agrement în tandem. Mai multe detalii aici.

Șoseaua Transalpina

Supranumită și „Drumul Regelui“, drumul care coboară din cer… șerpuiește pe crestele Parângului, de la Novaci (Gorj) până la Sebeș (Alba), dezvăluind o priveliște de vis. Turiști din toată țara, dar şi din străinătate vin să vadă cu ochii lor drumul care şi-a făcut loc în inima naturii printre peisaje ameţitoare. Este cea mai înaltă şosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2145 m). Mai multe detalii aici.