Cursul SafePara 4

Dacă crezi că aventura este periculoasă, încearcă rutina… este letală !

Limitele sunt numai în mintea omului… fie că crezi că poți, fie că crezi că nu poți… oricum, ai dreptate !

Este cel mai popular tip de curs, deoarece majoritatea piloților-elevi doresc obținerea licenței de pilot de parapantă. Acest curs începe cu primele noțiuni introductive și conduce pilotul-elev până la stadiul de obținere a licenței de pilot independent, capabil să zboare în siguranță în orice zonă. Pregătirea se desfășoară sub atenta îndrumare și supraveghere a instructorilor ProAdrenaline în deplină siguranță.

Ce însemnă SafePara 4

SafePara este un sistem internațional de evaluare și clasificare a nivelului de pregătire al piloților de parapantă. Cursurile Școlii ProAdrenaline sunt conform prevederilor SafePara și totodată în conformitate cu normele și reglementărilor în vigoare (Codul Aerian Român, OM 630/2007, HG 912/2010).

Cursul este structurat în două module, fiecare cu câte două stagii, pe parcursul cărora pilotul-elev acumulează experiență și își dezvoltă treptat cunoștințele și tehnica de pilotare. Pe perioada cursului se vor cumula 50 de ore de teorie, un număr de 60 de zboruri (minim) și cel puțin 15 ore de zbor.

Licența obținută la finalizarea cursului este recunoscută internațional.

0
Ore de teorie
0
Ore de pregătire la sol
0
Ore de zbor
0
Zboruri

Stagiile de instruire

În Stagiul 1 pilotul-elev ia contact cu echipamentul de zbor, cunoaște părțile componente și principiile de funcționare. Exercițiile încep cu controlul parapantei la sol, tehnici de gonflare și stabilizare, apoi continuă cu desprinderi de sol, decolări, zboruri la joasă înălțime și aterizări;

În Stagiul 2 pilotul-elev învață să facă analiza practică a condițiilor meteo și a zonei de zbor, cunoaște tehnici și manevre de bază specifice zborului cu parapanta și abordează treptat zborurile la înălțime medie și mare;

În Stagiul 3 pilotul-elev abordează tehnicile de pilotare avansate, care îi vor permite să progreseze și să obțină anumite performanțe. Se fac zboruri de altitudine, în condiții de ascendență dinamica și termică.;

În Stagiul 4 pilotul-elev exersează tehnicile de pilotare avansate, acumulează experiență și își dezvoltă abilitățile de pilot de parapantă.
Se fac zboruri de altitudine, în condiții de ascendență dinamica și termică. La finalul Stagiului 4 pilotul-elev este capabil să ia independent decizia de decolare și de planificare a zborului și este pregătit pentru examenul de licențiere;

Acces online

Pe toată durata cursului, pilotul-elev are acces la pagina privată și la cursurile online.  Totodată, poate să-și urmărească evoluția personală, cu ajutorul Caietului de Pregătire și al Carnetului de zbor.

Acces Cursuri
Stagiul 1 – 100%
Stagiul 2 – 100%
Stagiul 3 – 100%
Stagiul 4 – 100%

Programa de instruire

În cadrul cursurilor teoretice, sunt predate noţiuni de bază și noţiuni avansate despre:
Cunoaşterea echipamentului de zbor;
Cunoaşterea procedurilor de echipare, decolare, pilotare, aterizare;
Cunoştinţe de aerodinamică, meteorologie, performanţe umane, navigație, legislație;
Planificarea zborului, proceduri de zbor și pilotare, analiza zborului;
Proceduri speciale şi de urgenţă, rezolvarea incidentelor de zbor;
Pregătirea teoretică se face în sesiuni dedicate, în săli de curs dar și pe teren, (la fața locului). De asemenea, se organizează și sesiuni de pregătire teoretică ”online” prin intermediul unor aplicații specifice, folosite de Școala ProAdrenaline.
Materialele de studiu sunt puse la dispoziția cursanților, în format electronic (text, audio și video) prin intermediul website-ului Școlii ProAdrenaline. Cursanții primesc o parolă confidențială, prin care primesc acces la o pagină privată, care conține informații personale referitoare la cursuri. Astfel, din pagina privată, cursantul are acces la Carnetul de zborCaietul de pregătire al pilotului-elev de parapantă și la materialele de studiu în format electronic.
Cursurile sunt formate din 8 materii de studiu, fiecare conținând teme specifice, necesare pilotului-elev de parapantă. Aceste teme sunt structurate pe stagii de pregătire și sunt predate și aprofundate progresiv, începând de la nivelul de bază până la nivelul avansat. Progresul și nivelul de pregătire se înregistrează în Carnetul de zbor și în Caietul de pregătire al pilotului-elev de parapantă.

Pregătirea practică pentru zbor constă în:
Gonflare și controlul parapantei la sol;
Desprinderi de sol (diferență de nivel 5-10 m) pentru acomodare și cunoaștere a controlului parapantei în zbor;
Zboruri la înălţime medie (diferență de nivel 10-50 m) cu exersarea decolării și aterizării;
Zboruri în tandem pentru acomodare cu altitudinea și deprinderea pilotării parapantei;
Zboruri de înălțime mare (diferență de nivel 100-700) m;
Zboruri cu efectuarea virajelor de 90, 180, 360 grade, în S, 8, exersarea prizei de aterizare;
Zboruri cu efectuarea manevrelor de coborâre rapidă;
Zboruri cu folosirea sistemului de accelerare;
Zboruri în condiții de activitate termică și dinamică;
Zboruri de antrenament, în scopul dezvoltării și eficientizării capacităților de pilotare;
Participarea la sesiunile de instruire se va face în funcție de tipul modulului ales (standard sau intensiv) prin programări.
Sesiunile de instruire se afișează în Calendarul de Activități al ProAdrenaline Paragliding Center.

Pentru începerea cursurilor Școlii  ProAdrenaline, trebuie sa fiți apt din punct de vedere medical, fizic și psihic, să nu aveți probleme respiratorii, probleme cardiace, sau să nu suferiți de afecțiuni medicale ce au drept contraindicații practicarea acestui sport;
Limita de vârstă este de minim 15 ani, iar până la 18 ani, este nevoie de acordul scris al părinţilor;

Asistența și îndrumarea instructorilor ProAdrenaline. Instructorii sunt piloți cu mare experiență în zborul cu parapanta, persoane calificate, conform legii, în urma unor cursuri și testări specifice, pentru desfășurarea activităților de instruire în zborul cu parapanta. Acest sport, nu este periculos, în sine, cu condiția să respectați principiile și procedurile specifice. Autodidacții se expun unor riscuri mari, de multe ori nefiind în cunoștință de cauză și cu consecințe destul de grave. Experiența și pregătirea instructorilor ProAdrenaline vor asigura un progres normal, în condiții maxime de siguranță;
Echipament de zbor. Nu orice tip de echipament este adecvat pentru a începe să zburați. Echipamentul folosit de noi este specific activităților de inițiere, având un grad mare de siguranță pasivă, necesară în primele etape. Pe parcurs, odată cu progresele făcute se pot aborda și echipamente mai performante. Echipamentul se compune din: parapantă, seletă, parașută de salvare, cască de protecție, stații radio;
Sală cursuri, dotată cu televizor, videoproiector și computer, la sediul ProAdrenaline Paragliding Center sau la colaboratorii din zonele de zbor;

Zonele de zbor trebuie să corespundă pentru activitățile de instruire și vor fi folosite în funcție de nivelul de pregătire și condiţiile meteo. De cele mai multe ori activitățile de zbor și instruire se desfășoară în:
Munții Parâng –  și zonele din împrejurimi, cu acces din Petroșani;
Munții Retezat – și zonele din împrejurimi: Clopotiva, Gânțaga, Măceu, cu acces din Hațeg;
Măgura Uroiului – cu acces din Simeria;

Ocazional, se pot organiza tabere de pregătire și în alte zone favorabile instruirii și zborului cu parapanta;

Durata cursulul SafePara 4 variază, în funcție de condiţiile meteo, disponibilitatea în timp și îndemânarea pilotului-elev. La începerea cursului, se va discuta și stabili împreună cu pilotul-elev, un program flexibil și eficient.
Pilotul-elev poate opta pentru următoarele variante:
Modulul Standard – (aproximativ 3 luni), în cazul timpului disponibil doar în weekend-uri;
Modulul Intensiv – (aproximativ 1 lună), cazul unei perioade de timp disponibile între 2 săptămâni și 4 săptămâni;

Licența de pilot

La finalul cursului, când nivelul de pregătire al elevului-pilot este cel corespunzător și acesta a asimilat elementele de teorie și practică necesare zborului cu parapanta în condiții de siguranță, primeşte un Certificat de Absolvire și instructorul întocmește un dosar cu actele necesare pentru examen.
Examenul se va susține prin intermediul AZLR, (vezi procedura de examinare) și pilotul-elev va obţine licenţa de pilot sportiv de parapantă, conform nivel SafePara 4.

Licența de pilot

Examinare

Proba teoretică

Proba practică

Piloți care au finalizat cursurile Școlii ProAdrenaline

Înscrie-te în Școala ProAdrenaline și învață să zbori cu parapanta 

Condiții
Calendar
înscriere
Termeni și condiții de valabilitate – Te rugăm să folosești butonul ”Condiții” pentru a citii termenii și condițiile în care se desfășoară cursurile Școlii ProAdrenaline.
Calendar – Urmărește activitățile ProAdrenaline, sesiunile de instruire, zbor în tandem, etc și programează-te în funcție de timpul disponibil..
Înscriere – Completează formularul de contact și în scurt timp vei fi contactat pentru a stabili toate detaliile necesare.