Termeni și condiții de utilizare și valabilitate

Vă rugăm să citiți cu atenție următorii termeni și condițiile prezentate mai jos, înainte de a folosi informațiile sau serviciile oferite de Asociația ProAdrenaline Parâng, deoarece stabilesc condițiile  de valabilitate, drepturile și obligațiile fiecărei părți.

Vă mulțumim !

Utilizarea acestui website

Conținutul acestui website este proprietatea Asociației ProAdrenaline Parâng și este dedicat activităților de zbor cu parapanta: promovarea activităților de zbor cu parapanta, informare, școala de zbor cu parapanta, servicii de zbor în tandem, vânzări și service de echipamente.

Înscrierea, rezervarea serviciilor și folosirea acestui website presupune că sunteți de acord cu toți termenii și condițiile stipulate.

Informațiile de pe acest website sunt cu caracter orientativ și Asociația nu își asumă nici o responsabilitate cu privire la felul cum sunt interpretate și folosite de către terțele persoane. Asociația ProAdrenaline Parâng folosește link-uri către alte website-uri însă includerea unor astfel de legături de pe website-ul acesta, spre alte websiteuri, nu înseamnă că Asociația susține sau sprijină în vreun fel orice material prezentat de pe acele site-uri și nici nu presupune asocierea de orice natură cu ele.

Copierea, publicarea sau vânzarea oricărui fel de informații de pe site-ul Asociațiației ProAdrenaline Parâng este strict interzisă.

Asociația ProAdrenaline Parâng poate schimba conținutul înscris în website fără a fi necesară o notificare prealabilă.

Informații, termeni și condiții specifice zborului în tandem

 • Este indicat să aveți programare, făcând o rezervare de zbor sau achiziționând un voucher. Astfel întreaga activitate se va desfășura mai organizat și timpul dumneavoastră nu va fi irosit.
 • Pentru efectuarea unui zbor în tandem trebuie sa fiți apt din punct de vedere medical, fizic și psihic, (să nu aveți probleme respiratorii, probleme cardiace, sau să nu suferiți de afecțiuni medicale ce au drept contraindicații practicarea acestui sport). Pasagerii cu acrofobie (frică de înălțime), sunt rugați să anunțe din timp pilotul, pentru a putea fi luate măsurile corespunzătoare situației respective.
 • Piloții de tandem asigură echipamentul necesar zborului, însă este indicat să aveți următoarele: geacă de vânt, încălțăminte sport sau bocanci (exclus sandale, pantofi cu toc), ochelari de soare și mânuși pe timp de iarnă.
 • Zborurile în tandem se pot efectua, pe tot parcursul anului, (inclusiv iarna).
 • Zborurile se pot efectua numai în zilele cu condiții meteorologice favorabile, de aceea este necesar să contactați telefonic, cu o zi înainte de data stabilită, piloții ProAdrenaline pentru a confirma zborul. În cazul în care condițiile meteo se schimbă, (chiar la locul de decolare) și nu mai sunt favorabile (direcția și intensitatea vântului, ploaie, ninsori, ceață) din motive de siguranță, zborul va fi reprogramat.
 • Nu există interdicții legate de limită de vârstă, totuși pentru minori este necesar acordul părinților.
 • Chiar dacă nu aveți asigurare, puteți să zburați în tandem cu parapanta, pe propria răspundere.
 • Transportul la locul de decolare este suportat de client și nu este inclus în prețul zborului. Cumpărarea biletelor necesare transportului pe cablu sau plecarea spre locul de decolare fără pilotul de tandem se face doar pe responsabilitatea clientului.
 • Piloții de tandem au dreptul de a lua decizia de decolare sau de a aștepta în funcție de condițiile meteo la locul de decolare respectiv și în funcție de pasager pentru a asigura un zbor în condiții de siguranță..

Programarea se poate face în urma unei rezervări sau prin achiziționarea unui voucher. Piloții ProAdrenaline vă vor contacta și vă vor oferi toate detaliile necesare (dată, oră, locul de întâlnire).

Vă rugăm să rețineți ora și data de de programare.

Clientul are obligația de a confirma data și ora pentru zborul programat, cu o zi înainte de data programată.

În cazul în care clientul întârzie față de ora programata cu mai mult de 30 de minute, fără o notificare prealabilă, în limita locurilor disponibile, se va face o reprogramare în funcție de timpul liber și condițiile meteo.

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, restricțiilor de zbor în zona respectivă, sau alt motiv, care nu ține de Asociația ProAdrenaline Parâng, piloții își rezervă dreptul de a reprograma clienții la o dată stabilită de comun acord.

Rezervarea unui zbor în tandem face prin intermediul formularului de contact de pe site. În scurt timp, după trimiterea formularului, veți contactat de piloții ProAdrenaline și se vor stabili toate detaliile, obținând astfel o programare.

Rezervările sunt valabile doar prin bifarea căsuței “Sunt de acord cu termenii și condițiile site-ului” astfel dumneavoastră confirmați că ați luat la cunoștință termenii și condițiile specificate și sunteți de acord cu ele.

Piloții ProAdrenaline, împreună cu partenerii și colaboratorii pot pune la dispoziția dumneavoastră vouchere pentru zborul în tandem. Poți achiziționa un astfel de voucher pentru tine sau pentru a-l oferi altor persoane, voucherele sunt nerambursabile dar transmisibile și au valabilitate 1 an de la data achiziționării. Pe voucher, obligatoriu se va înscrie data, seria și numărul de autentificare obținut la achiziție. În momentul în care ați devenit posesorul unui voucher este necesar să ne contactați pentru a face o programare de zbor în data și locul dorit.

Voucherul achiziționat se va înmâna direct pilotului în ziua programată.

Vă rugăm să citiți cu atenție și să respectați indicațiile de mai jos:
Pentru programarea zborului este necesar să sunați cu cel puțin două zile înainte de data dorită pentru zbor pentru a stabili detaliile.
Beneficiarul zborului este persoana care a achiziționat voucherul sau o persoană desemnată de aceasta.
Voucherul are valabilitate de un an de la data achiziției. După această perioadă beneficiarul pierde dreptul de a reclama efectuarea zborului.
Voucherul nu este rambursabil, este transmisibil și este valabil în urma procesului de autentificare.
Autentificarea se face numai prin persoana care a achiziționat voucherul sau de o persoană desemnată de aceasta. Voucherul are o serie și un numă unic în baza căreia se face autentificarea și se declară valabil. ProAdrenaline Paraglidig Center își rezervă dreptul de a verifica prin mijloace proprii autenticitatea voucherului. Copierea și multiplicarea sunt strict interzise. În cazul unei situații de fals zborul nu va fi efectuat iar suma nu va fi restituită persoanei care a achiziționat voucherul.
Filmele sau pozele făcute la zbor pot reprezenta dovada faptului că zborul aferent voucherului a fost efectuat.
Voucherul este transmis beneficiarului în format electronic sau tipărit și trebuie prezentat pilotului ProAdrenaline cu care se va efectua zborul.
Din motive de siguranță, piloții ProAdrenaline au dreptul de a nu efectua zborul dacă se constată că nu este adecvată condiția meteo, în această situație zborul va fi reprogramat la o dată stabilită de comun acord.
Dacă pasagerul se prezintă în stare de ebrietate sau dacă nu este apt din punct de vedere medical, psihic și fizic piloții ProAdrenaline își rezervă dreptul de a anula zborul.
Limita de greutate acceptată pentru pasager este între 35 și 110 kg.
Pierderea voucherului duce la pierderea valabilității acestuia.
Pentru orice informații necesare ne puteți contacta online sau telefonic la nr. 0730767682.
Beneficiarul voucherului declară că este de acord cu termenii și condițiiile de mai sus și cu cele stipulate pe siteul www.zborcuparapanta.com.
Echipa ProAdrenaline vă mulțumește pentru alegere și vă dorește zbor plăcut!

În general, piloții ProAdrenaline efectuează zboruri în câteva zone favorabile acestei activități:

Munții Parâng;

Munții Retezat;

Stațiunea Straja;

Stațiunea Vidra;

Șoseaua Transalpina;

Vezi harta !

La cerere, pentru grupuri organizate ne vom deplasa și în alte zone din țară.

Pregătirea și zborul în sine, pot varia între o oră și trei ore, în funcție de condițiile meteo și de tipul zborului ales.

ZBORUL STANDARD – Durata de zbor este între 10 și 15 minute.

ZBORUL TERMIC – Durata medie de zbor este de 30 – 40 de minute.

ZBORUL DE DISTANȚĂ – Durata medie de zbor depășește o oră.

PACHET 5+

PACHET 10+

Informații, termeni și condiții specifice instruirii în școala de zbor

Pentru începerea cursurilor școlii de parapantă, trebuie sa fiți apt din punct de vedere medical, fizic și psihic, să nu aveți probleme respiratorii, probleme cardiace, sau să nu suferiți de afecțiuni medicale ce au drept contraindicații practicarea acestui sport. În acest sens se va completa o declarație pe proprie răspundere (Anexa 1 RACR-LPAN AUN);

Limita de vârstă este de minim 15 ani, iar până la 18 ani, este nevoie de acordul scris al părinţilor;

Cursurile se desfășoară pe propria răspundere a cursantului. În acest sens se va completa o declarație pe proprie răspundere (Anexa 7 RACR-LPAN AUN);

Se va întocmi un dosar al pilotului-elev și se vor completa următoarele acte:

 1.  Anexa I și II cu condițiile și programul sesiunilor de instruire;
 2.  copie carte de identitate (C.I.);
 3.  declarație medicală – Anexa 1;
 4.  declarație de responsabilitate – Anexa 7;
 5.  autorizaţie de zbor în simplă comandă – Anexa 8;
 6.  semnalele pentru conducerea zborului – Anexa 11;
 7.  instructajul cu privire la măsurile de siguranță – Anexa 12;
 8.  fișa colectivă de instructaj pentru protecția muncii – Anexa 13;
 9.  caiet de pregătire al elevului-pilot;
 10.  carnet de evidență a zborurilor;
 11.  declarație notarială a tutorilor că sunt de acord cu practicarea activităților de instruire specifice zborului cu parapanta și că își asumă responsabilitatea ce decurge din practicarea zborului cu parapanta (când candidatul este minor);

Dosarul complet este necesar și obligatoriu pentru începerea cursului.

Pe durata desfășurării cursurilor asigurăm:

Asistența și îndrumarea instructorilor ProAdrenaline. Instructorii sunt piloți cu mare experiență în zborul cu parapanta, persoane calificate, conform legii, în urma unor cursuri și testări specifice, pentru desfășurarea activităților de instruire;

Sală cursuri, dotată cu televizor, videoproiector și computer, la sediul ProAdrenaline Paragliding Center sau la colaboratorii din zonele de zbor;

Cursuri de teorie a zborului cu parapanta. Cursurile sunt în format electronic, cu acces online de pe website-ul ProAdrenaline și în format tipărit – Caietul de Pregătire al Pilotului – Elev de Parapantă;

Echipament de zbor. Echipamentul folosit în stagiul 1 și 2, este specific activităților de inițiere, având un grad mare de siguranță pasivă, necesară în primele etape. Pe parcursul evoluției pilotului-elev, acesta va începe să utilizeze și alte echipamente mai avansate, care permit creșterea performanțelor. Spre partea de finalizare a cursului, (stagiul 3) este indicat ca pilotul-elev să își achiziționeze propriul echipament, corespunzător nivelului de pregătire și scopurilor urmărite. Achiziționând echipamentul din ProAdrenline Market, pilotul-elev beneficiază de prețuri avantajoase;

Zonele de zbor în care se desfășoară activitățile de instruire sunt următoarele (în funcție de condiţiile meteo):

Munții Parâng – acces din Petroșani;

Munții Retezat – acces din Hațeg;

Ocazional, se pot organiza tabere de pregătire și în alte zone favorabile instruirii și zborului cu parapanta;

Cursanții au obligația de a îngriji și proteja echipamentul de zbor. În cazul deteriorării sau pierderii echipamentului, din neglijența cursantului, acesta va suporta costul reparației sau înlocuirii echipamentului;

Cursanții care nu respectă prevederile legale, regulamentul de desfășurare a cursurilor, regulile de disciplină sau absentează nejustificat, pot fi excluși temporar sau definitiv din programul de pregătire, fără nici o obligație din partea instructorilor;

Cursanții care nu se încadrează în standardele de siguranță și de îndemânare necesare și apreciate de instructori, pot fi excluși temporar sau definitiv din programul de pregătire, fără nici o obligație din partea instructorilor;

Asociația ProAdrenaline are dreptul de a utiliza în scop didactic și pentru promovarea activităților de zbor, fotografiile și filmele făcute în timpul activităților de zbor și de pregătire pentru zbor, pe teren sau în sală, fără obligații sau responsabilități față persoane implicate.  La cererea exprimată a cursantului, fotografiile și filmele nu vor fi făcute publice sau nu se vor folosi în scopul promovării;

Costurile deplasarilor la zona de zbor sunt suportate de cursanți. Prețul cursului zbor cu parapanta nu include cheltuielile personale, asigurări, cazare sau transportul pana la locurile de zbor;

Dacă cursantul nu se încadrează în numărul de ore stabilit, la cerere, se va continua cu ore suplimentare, costurile aferente fiind suportate de cursant;

Timpul Minim Recomandat de RACR- LPAN AUN pentru pregătirea teoretică este de 50 ore.

În cadrul cursurilor teoretice, sunt predate noţiuni de bază și noţiuni avansate despre:

Cunoaşterea echipamentului de zbor;

Cunoaşterea procedurilor de echipare, decolare, pilotare, aterizare;

Cunoştinţe de aerodinamică, meteorologie, performanţe umane, navigație, legislație;

Planificarea zborului, proceduri de zbor și pilotare, analiza zborului;

Proceduri speciale şi de urgenţă, rezolvarea incidentelor de zbor;

Pregătirea teoretică este esențială și nici o activitate practică nu se desfășoară fără ca pilotul-elev să cunoască aspectele teoretice specifice. În acest sens, cunoștințele teoretice necesare se predau anterior exersării practice a temei. Înaintea începerii activităților practice de zbor, cursanții vor fi testați asupra cunoștințelor teoretice generale și celor necesare desfășurării temelor practice.

Pregătirea teoretică se face în sesiuni dedicate, în săli de curs dar și pe teren, (la fața locului). De asemenea, se organizează și sesiuni de pregătire teoretică ”online” prin intermediul unor aplicații specifice, folosite de Școala ProAdrenaline.

Materialele de studiu sunt puse la dispoziția cursanților, în format electronic (text, audio și video) prin intermediul website-ului Școlii ProAdrenaline. Cursanții primesc o parolă confidențială, prin care primesc acces la o pagină privată, care conține informații personale referitoare la cursuri. Astfel, din pagina privată, cursantul are acces la Carnetul de zborCaietul de pregătire al pilotului-elev de parapantă și la materialele de studiu în format electronic. Atenție: este strict interzis accesul altor persoane pe pagina privată a a cursantului !

Cursurile sunt formate din 8 materii de studiu, fiecare conținând teme specifice, necesare pilotului-elev de parapantă. Aceste teme sunt structurate pe stagii de pregătire și sunt predate și aprofundate progresiv, începând de la nivelul de bază până la nivelul avansat. Progresul și nivelul de pregătire se înregistrează în Carnetul de zbor și în Caietul de pregătire al pilotului-elev de parapantă.

Pilotul-elev trebuie să cumuleze minim 20 ore de pregătire practică, astfel:

10 ore de pregătire la sol;

15 ore de zbor;

60 de zboruri;

Pregătirea practică pentru zbor constă în:

Gonflare și controlul parapantei la sol;

Desprinderi de sol (diferență de nivel 5-10 m) pentru acomodare și cunoaștere a controlului parapantei în zbor;

Zboruri la înălţime medie (diferență de nivel 10-50 m) cu exersarea decolării și aterizării;

Zboruri în tandem pentru acomodare cu altitudinea și deprinderea pilotării parapantei;

Zboruri de înălțime mare (diferență de nivel 100-700) m;

Zboruri cu efectuarea virajelor de 90, 180, 360 grade, în S, 8, exersarea prizei de aterizare;

Zboruri cu efectuarea manevrelor de coborâre rapidă (urechi, spirala largă);

Zboruri cu folosirea sistemului de accelerare (speed);

Zboruri în condiții de activitate termică și dinamică;

Zboruri de antrenament, în scopul dezvoltării și eficientizării capacităților de pilotare;

Participarea la sesiunile de instruire se va face în funcție de tipul modulului ales (standard sau intensiv) prin programări.

Sesiunile de instruire se afișează în Calendarul de Activități al ProAdrenaline Paragliding Center. Cursanții vor fi notificați din timp cu privire la data și locul în care de desfășoară activitățile de instruire și au obligația de a răspunde acestor notificări. În funcție de răspunsurile primite, se face programarea activităților de instruire cu cei care își anunță participarea și se vor aloca echipamentele de zbor necesare.

Cursanții care absentează nejustificat, pot fi excluși din programul de pregătire, fără alte obligații din partea Școlii ProAdrenaline !

Durata cursul de bază variază, în funcție de condiţiile meteo, disponibilitatea și îndemânarea pilotului-elev. La începerea cursului, se va discuta și stabili împreună cu pilotul-elev, un program flexibil și eficient.

Pilotul-elev poate opta pentru următoarele variante:

Modulul Standard – (aproximativ 3 luni), în cazul timpului disponibil doar în weekend-uri;

Modulul Intensiv –  (aproximativ 1 lună), cazul unei perioade de timp disponibile între 2 săptămâni și 4 săptămâni;

La finalul cursului, elevul pilot primeşte un Certificat de Absolvire (Fișa de pregătire teoretică și practică – Anexa 3 la RACR-LPAN AUN). Cursantul primește Certificatul de Absolvire doar dacă instructorul consideră că nivelul de pregătire al elevului pilot este cel putin satisfăcător și acesta a asimilat corespunzător elementele de teorie și practică necesare zborului cu parapanta în condiții de siguranță;

În urma unui examen susținut prin intermediul AZLR, pilotul-elev poate obţine licenţa de pilot sportiv de parapantă, conform nivel SafePara 4. Examenul final este teoretic şi practic şi se notează cu admis sau respins. Costul obţinerii licentei de pilot la examenul AZLR este suportat de cursant;

Asociația ProAdrenaline Parâng Copyright © 2014 – Toate drepturile rezervate.